06 Şubat 2009

Slumdog Millionaire- Çömez Milyoner

Geçen akşam bu filmi izledim. Bir önceki filmin sonunu söyleyişim o kadar hoşuma gitti ki, bu filmi izledikten sonra hemen sonunu anlattığım bir mesaj yazmak istedim. Zaman geçti, bunu yazmaya ancak oturabildim. Önce spoiler’in anlamına bakayım dedim, bir daha kullanacağım ya, anlamını öğreneyim bari. Sesli sözlük (bkz. Seslisozluk.com) bir sürü alakasız şeyin ardından böyle demiş:

A topic that not everyone on the list may want to read about For example, the ending of a movie or the plot of a novel Spoilers can also include announcements of surprise events or discussion of sensitive subjects that may be painful for others to read about It is considered good netiquette to include descriptive information in the subject so that those who wish to skip such messages are forewarned See Netiquette for more information on how to handle spoilers

Türkçe olarak da bulabildiği en yakın karşılık yağmacı, şımartıcı ve bozucu olmuş, ben mızıkçıyı daha uygun buldum. Yaptığıma da internet mızıkçılığı diyebilirim.

Bunları okurken şu netiket için ne yazmış diye bir baktım ve amanın, neler yazmamış ki?! İnternet adabı muaşereti, şudur budur diye okurken ve içimden so vat derken bu maddede durdum:

The combination of the words Net and etiquette, this refers to the proper behavior on a network, and more generally the Internet The key element in Netiquette is remembering that actual people are on the other end of a computer connection, and offensive comments or actions are just as offensive even if you can't see your recipient.

Durdum ve ben internet mızıkçılığı yaparken eğleniyorum ama bunları okuyanlar ne düşünüyor, dahası ne hissediyor? Mesela benim dün yaptığım gibi ifistanbul bağımsız filmler festivalinin sitesinde hit filmler bölümünde görmüş bu filmin adını, izleyenler ne demiş, blogırlar ne yazmış diye ararken bu sayfaya gelmiş ve daha açtığı gibi, "bu filmin, eğer iki saat ayırıp filmi izlerseniz –hayli sürükleyici bir film, bence nasıl geçtiğini anlamayacaksınız- en sonunda oğlan kızı öpüyor. Gerçi öpmeyi, kız öp beni dedikten sonra akıl ediyor ama olsun, dediğim gibi o yaşına kadar kızın peşinden koşmuş, ama nasıl koşmak, senin benim aklımın ucundan geçmeyecek belalara karışmış, bir şekilde hayatta kalmayı ve hatta paçasını kurtarmayı becerip ancak kavuşmuş, ancak milyoner olmuş –bir kritik nokta daha, savaşta söylenmez- üzerinde bir şaşkınlık olması normal, ayrıca zaten şaşkın bir karakteri canlandırıyor. Kız da ayrı bir hikaye, öp beni diyene kadar niye kendisi öpmüyor diye düşündüm, ama o da normal, çocuğun ancak omzuna geliyor boyu. Ve öpüşüyorlar, ve birden onlarla birlikte tren garındaki herkes dans etmeye başlıyor ve bir hint filmi izlemiş olduğumuzu anlıyoruz. Yani biz de çocuk kadar şaşkın değilsek ve filmin hindistanda çekildiğini, karakterlerin Hintli olduğunu, hint aksanlı İngilizce konuştuklarını ve başlarını evet anlamında bir kukla gibi sağa sola salladıklarını görmemiş isek…" diye ballandıra ballandıra anlattığımı görüyor.

Bir üstteki paragrafta istediğin kadar "ben bir internet mızıkacısıyım, yok pardon mızıkçısıyım, filmlerin başını değil sonunu söylerim, ona göre oku" yazmış olursam olayım. Zaten okumasa bile beyin fotoğrafik olarak filmin sonunu anlattığım paragrafı da görmüş algılamış olacak. Çok geç yani, diğer bir deyişle tuu leyt. İyisi mi ben suçsuz günahsız insanlara böyle bir kötülüğü bir daha yapmayayım. Hoş hak eden insanlara bütün kötülükler yapılabilir, bu sayfayı tıklamakla da hak etmiş sayılabilirler ama sayılmayadabilirler, hüküm vermek bana mı kalmış canım?! Daha eğlenceli başka bir şey bulurum yapacak, onunla mı uğraşacağım?! Hayret bişey…

Bu mesaj mı? Nesi var bu mesajın? Sonunu söylemedim canım, örnek verdim. Onun onun sonu olduğunu nereden çıkartıyorsunuz hem?! Merak eden gider sinemada izler. Bak ifistanbulda da gösterilecekmiş hem. Bağlantı bile verdik, daha napalım?!

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Seni gidi Mızıkçı seni :P
Çok teşekkürler , tabi daha ne yapacaksınız :))

Pınar Y. dedi ki...

rica ederim,

vatana millete artı evrene hizmet için buradayım :))

Tijen dedi ki...

Oscar ve bilumum ödül törenlerinde adı bu kadar geçen bir filmi izlememek olur mu? Ben de merak ettim doğrusu!

Pınar Y. dedi ki...

Tijencim, hoşgeldin! seni burada görmek ne güzel!!!

film konusunda zevkini bilmiyorum ama klişelerin dışında çok değişik bir film...

caner dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
caner dedi ki...

oray eğin, film eleştirmenliğinin öldüğü tezini savunur bunun içinde (tahminimce yüzlerce) blog yazarını suçlar.
sanırım haklı...

Adsız dedi ki...

Gazetelerde köşe tutup burnundan kıl aldırmayan eleştirmenler, artık devirlerinin bittiğine mi üzülmüşer vah vah vah :)
Günümüzde bilgi çokluğundan doğan bilgi kirliliği var. Eleştirmenler bir nevi filitreleme,etiketleme yapıyor. Fildişi kulelerde oturmayan bizler kendi içimizden eleştirmenler çıkardık. Yaşasın Blog yazarları !!!!

Pınar Y. dedi ki...

film eleştirmenleri varlığını sürdürecektir, ancak devir web 2.0 devri. insanlar bir bilenin ne düşündüğü kadar bir izleyenin ne düşündüğünü de merak ediyor. belki ikincisini daha çok merak ediyor ve biz blog yazarlarına gün doğuyor :) açıkçası benim yazdığım saçmalıklara bile yer olan bu dünyayı seviyorum :D

Pınar Y. dedi ki...

o yeah! film oskarda alınmadık ödül bırakmamış...

Adsız dedi ki...

Hi there, its faѕtidious poѕt cоncerning
media ρrint, we all be fаmiliar with
medіa іs а fantastіc ѕource of data.


Herе is mу ωebpage reputation management